marți, 17 noiembrie 2009

voteza

nu stiu de ce-mi tot amintesc zilele astea de alegerile din '96. cred ca atunci am avut multi dintre noi sentimentul ca putem schimba ceva. generatia around 30 yo, speram sa schimbam un iliescu cu un constantinescu. parea solutia tuturor problemelor noastre. ne-au tinut isonul si scos in strada, la vot, cei de la protv. ce vremuri cu efervescenta creatoare.

aveam 25 de ani, primul job (am aterizat direct intr-un radio), o iubire a la "romeo si julieta", ma mutasem de acasa. si mai trebuia sa bifez la realizari si viata socio-politica a romaniei cu un vot.

dar nu despre asta imi amintesc cu placere. ci despre gasca din deva cu care-mi petreceam timpul. rebelii fara cauza a orasului. era mai mari ca mine cu o generatie. se formasera pe vremea lui ceausescu, insa crescusera cu led zeppelin si doors. deva era un oras aparte. aveam un fel de televiziune prin cablu inca de prin 85. unii (mai un secretar de partid, vreu medic sau sef de ceva) aveau antene parabolice. de la ei porneau cabluri spre rude, care scapau spre preteni. si tot orasul era impinzit. la inceput era de tot rasul faptul ca vedeai exact ce vede titularul de antena (acelasi film la o scara intreaga si daca ala se plictisea si dadea pe alceva ....). pentru mine e clar acum ca accesul la acel tip de informatie a schimbat mintea multora. le-a aratat in primul rand ca se poate si altfel decat intr-o societate in care ca mai buna pila a ta este doamna de alimentara sau cea de la librarie in functie de preferinte. si camania "free your mind" a celor de la mtv a lasat urme in orasul meu.

revenind la gasca, baieti cititi si culti, blazati intr-un oras prea mic pentru visele lor mari. asa ca votul din 96 a parut pentru multi dintre noi poarta spre o lume de neinchipuit: cu libertate si respect, cu obligatii si drepruri. o lume atinsa doar de cei (din gasca) care au emigrat in canada.

asa ca ziua votului a fost cu actiuni de mobilizare a prietenilor de a merge la vot. un loc de actiune "cafeneaua", punctul de petrecere a multului timp liber pe care-l aveam atunci. insa in ziua aia in cafenea nu puteai sa intri daca nu aratai ca ai fost la vot. era acolo unul dintre baieti -bibanu'- care verifica buletinele daca au stampila de votat. nu aveai nu primeai suc. era acolo si fisher, venit special din ungaria sa voteze. stateau amandoi la o masa la intrare si beau bere si verificau stampile. o zi intreaga. nu stiu daca unii au votat de dragul unei sticle de bere sau de dragul unui vot bine plasat. important este ca au votat.

m-a dezamagit groznic constantinescu. dar nu regret ca am mers la vot in ziua aia. mi-am castigat dreptul de a fi dezamagita si de a bea o bere.

si asta am sa fac si anul asta. ma duc la vot. nu stiu inca daca o sa anulez votul sau o sa votez cu cel mai mic rau.

ps: imi vine sa nu servesc duminica decat pe cei care fac dovada ca au mers la vot. nu ma intereseaza cu cine voteaza. nu ma intereseaza daca au anulat votul. daca au scris intr-un colt ca vor legalizarea prostitutiei. important e sa voteze. n-am s-o fac pentru ca-mi lipseste entuziasmul avut in 96. atunci credeam in minuni rapide. ultimul an mi-a stors ultimul gram de energie. dau rateuri dupa rateuri. pana acum nu mi-a pasat daca cei din parlament sau presedintele isi duc la capat promisiunile electorale. vedeam in jurul meu suficient de multi oameni sa schimbe lumea pe cont propriu. insa acum mi se par prea putini. dar tot am sa merg la vot. ca sa am dreptul de a fi dezamagita inca o data.

ps2: Inspirata de

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu